(063)0303808
(097)2207635
(050)2237927
9:00-17:00 пн-пт
БЕСТСЕЛЕРИБІНОКЛІ   ТИПИ БІНОКЛІВ      Всі біноклі      Далекоглядні біноклі      Військові біноклі      Дитячі біноклі і труби      Морські біноклі      Біноклі для полювання      Астрономічні біноклі      Біноклі для подорожей      Біноклі природничі      Спортивні біноклі      Біноклі загальні      Біноклі нічні   ВИРОБНИКИ / БРЕНДИ      Біноклі Alpen      Біноклі Arsenal      Біноклі ATN      Біноклі Barska      Біноклі Bresser      Біноклі Brunton      Біноклі BSA Optics      Біноклі Bushnell      Біноклі Bynolyt      Біноклі Carson      Біноклі Celestron      Біноклі Coleman      Біноклі Delta Optical      Біноклі Firefield      Біноклі Fujinon      Біноклі Gamo      Біноклі Hawke      Біноклі Kodak      Біноклі Konus      Біноклі Kowa      Біноклі Kruger Optical      Біноклі Lipper      Біноклі Meade      Біноклі Minox      Біноклі Leupold      Біноклі Nikon      Біноклі Paralux      Біноклі Olympus      Біноклі Pentax      Біноклі Praktica      Біноклі Sigeta      Біноклі Simmons      Біноклі Sun Optics      Біноклі Swarovski      Біноклі Swift Optics      Біноклі Visionking      Біноклі Vixen      Біноклі Steiner      Біноклі Vivitar      Біноклі Tasco      Біноклі Vortex      Біноклі Vanguard      Біноклі Yukon      Біноклі Weaver      Біноклі Zhumell      Біноклі СОВА   РОЗМІРИ      Компактні біноклі      Середні біноклі      Повнорозмірні біноклі      Гігантські біноклі   ПРИЗМИ      Roof біноклі      Porro біноклі   ОСОБЛИВОСТІ      З далекоміром      Водовідпірні      З азотонаповненням      Змінна кратність      Фокусування 2х окулярів      Камуфляжні      З фазовою корекцією      Плаваючі   РОЗМІР ОБ'ЄКТИВІВ      до 20mm      20mm - 25mm      26mm - 36mm      40mm - 45mm      50mm - 60mm      60mm і вище   КРАТНІСТЬ ЗБЛИЖЕННЯ      менше 8x      8x - 9x      10x - 15x      16x і вище   ЦІНИ      до - 1000 грн.      1000 - 2000 грн.      2000 - 3000 грн.      3000 - 5000 грн.      більше 5000 грн.ЗОРОВІ ТРУБИ / ПЕРИСКОПИАКСЕСУАРИЛАЗЕРНІ ДАЛЕКОМІРИМОНОКУЛЯРИМІКРОСКОПИОПТИЧНІ ПРИЦІЛИПодарунок для чоловіка. БінокльПодарунок для хлопчика / дівчинки. Бінокль



Porro чи roof - що краще? Надрукувати
Бінокль складається з 3х головних оптичних елементів: об'єктивів, призм i окулярів. Об'єктиви служать для збирання якомога більшої кількості світла.

Для збільшення зображення, яке отримується через об'єктив і спрямуваня його до нашого ока в формі рівнолеглих пучків світла використовуються окуляри. Між об'єктивами і окулярами знаходиться система призм, які служать для перевернення зображення, так щоб після проходження всіх оптичних елементів, бінокль видавав нам звичайне зображення.
Біноклі переважно виготовляються у 2-х основних системах, пов'язаних з укладанням призм (див малюнок). Простіша і більш популярна система називається система Porro (від прізвища її винахідника Ігнасіо Порро). В цій конструкції призми присунуті  таким чином, що  вісь об'єктивів знаходиться на дещо іншій лінії ніж вісь окулярів. З одної боку це можна потрактувати як недолік, бо бінокль стає ширшим. З іншого, більша віддаль об'єктивів між собою утворює більшу 3-вимірність отриманих зображень. Призми системи Porro легкі у виробництві і пізнішому складанні всередині бінокля. Їх використання, завдяки застосуванню так званого явища повного внутрішнього відбиття, спричинює те, що втрати світла на цілій системі призм практично дорівнюють нулю (якщо не враховувати поглинання світла склом).

В другій системі, що називається дахоподібною (Roof), об'єктив, а також призми і окуляр виставлені на одній лінії. Дає це більш вузьку будову, ніж в системі Porro. Ця перевага може бути важлива для, наприклад, любителів екстремальних видів спорту, альпіністів, мисливців чи орнітологів, які пересуваються з біноклем у лісі чи в горах і цінують його невеликі розміри. Менші габарити завдячуюь складнішій системі оптики, в порівнянні з системою Porro. Пучок світла в дахоподібній системі спочатку розбивається на два, а пізніше знову скаладється в один. Щоб це зробити добре i уникнути фазового зміщення, що зменшує конраст i роздільність отриманих зображень, оптичні елементи в системі Roof повинні бути високої якості. Але це звичайно ж відбивається на ціні. Бінокль Roof, що дає зображення аналогічної якості як бінокль типу Porro, коштує  дорожче.
схема Porro і Roof призм

2. Варто теж згадати певні конструкційні деталі дахоподібних біноклів, які мають значення для якості отримуваних зображень. Насамперед, можемо розрізнити 2 типи конструкцій дахо-призматичних біноклів . Тип призм Аббе-Коеніга, подібно як система Porro, також використовує явище повного відбиття світла i втрати світла на призмах не значні. Друга система - призми Шмідта-Пехана використовують відбиваючу поверхню, від якості якої залежить передача зображення. Якщо ця поверхня покрита напилюваним алюмінієм, то втрати світла на самих призмах можуть досягати 10%. В дорожчих моделях знаних виробників використовується або напилення спеціального завтверділого срібла або діелектричні покриття, які зменшують втрати до 0.5%.
Інша проблема, з якою борються конструктори дахоподібних біноклів -  це фазове зміщення пучків світла, які для початку діляться, а потім знову зводяться в один. Навіть мінімальні зміщення в фазі світлової хвилі спричинюють те, що на виході з призм світлові хвилі частково гаснуть. В кінцевому ефекті зображення втрачає роздільність і якість. Цей ефект тим більш помітний, чим більша кратність є у бінокля. Тому відомі виробники покривають призми діалектричними покриттями, які мінімізують ефект фазових зміщень. Це ще один чинник, через який важче зробити хороший бінокль в дахоподібній системі, ніж в системі Porro.
 
3. Порівняння

З порівнянням ваги немає найменших проблем. Гірше з розмірами. Практика вчить нас, що дахоподібні біноклі значно вужчі за біноклі Porro, але при цьому вони довші. Щоб їх об'єктивно порівняти варто оцінити поверхню, яку займає бінокль, коли дивимось на нього з гори.

У випадку найменших біноклів (об'єктиви з діаметром до 35мм) все так виходить, як згадувалось вище. Середня вага дахо-призматичних біноклів  склала в наших дослідженнях 586 грам, в той час як porro аж 670 грам. Середня поверхня, яку займає дахо-подібний бінокль складає 14936 cm2, а Porro вже 20419 cm2. Тож біноклі в системі Porro є на 37% ширші i на 14% важчі від свої аналогів дахового типу.

Але трішки інша ситуація для біноклів з більшими об'єктивами. Roof- біноклі з об'єктивами від 40 до 42 мм важать в середньому 759 грам, натомість біноклі Porro тільки 696 грам, тобто на 10% менше! Втім, якщо мова йде про площу, то дахоподібні біноклі і надалі є більш компактними - займають на 28% меншу площу.

У випадку найбільших моделей спостерігається подібна ситуація. Середня вага дахоподібних біноклів складає 1176 грам, в той час коли аналоги Porro мають на 100 грам менше. Втім, за компактністю Roof- біноклі знову ж таки виграють на 27%.
 
4. Підсумок
Якшо купляти бінокль, то потрібно розуміти, що вища ціна дахоподібного бінокля пов'язана зі складністю системи призм. При цьому ви виграєте у  компактності, хоча вага для біноклів з більшими об'єктивами у Roof все таки більша, ніж у Porro. І звичайно ж можна взяти до уваги дизайн біноклів - переважна більшість біноклів системи Roof мають більш витончений дизайн і сподобаються навіть найбільш вибагливим в таких справах поціновувачам.

©2007-2008 Binokli::www.binokli.com.ua

 
< Попередня